Ibland uppstår ett behov av att låna pengar. Men det behöver inte enbart vara för att finansiera ett bostads- eller fordonsköp. Det kan även vara för att finansiera andra saker, såsom en renovering, investeringar, en kontantinsats eller för att samla flera lån till ett. 

Privatlån och dess olika namn

I de här fallen väljer de flesta att ansöka om ett privatlån, vilket är en låneform som skiljer sig mot andra och som kan gå under olika namn. 

Olika namn, samma koncept

Det gamla talesättet ”kärt barn har många namn” passar bra när man diskuterar privatlån. Den här låneformen kan nämligen kallas för blancolån, snabblån och konsumtionslån. Den kan till och med kallas för smslån. Oavsett namn kännetecknas ett privatlån av att det tas utan säkerhet. Bolån och billån tas alltid med bostaden eller fordonet som säkerhet. På grund av detta uppgår lånebeloppet sällan till mer än ett par hundratusen och räntan brukar vara högre än till andra lån. Under 2019 varierade räntorna mellan 6–21 procent. Återbetalningstiden kan även vara kortare. 

En fördel med privatlån är att de ofta betalas ut snabbt, vilket är anledningen till att de ibland kallas för snabblån. Pengarna betalas också ut direkt till låntagaren istället för till t.ex. säljaren av en bil eller bostad. 


(Källa: Unsplash)

Gemensamt för alla lån

För att hitta lånet som passar ditt ändamål, och din ekonomiska situation, är det viktigt att jämföra olika långivares erbjudanden. Tidigare var det något som både var krångligt och tidskrävande men som numer kan göras på några klick. På webben går det att jämföra både lånebelopp, räntor och avbetalningstider. Plattformar som Savestr har valt att jämföra och samla lån vars långivare inte gör någon kreditupplysning via Upplysningscentralen, som i folkmun kallas för UC. De har istället valt att lista långivare som använder andra kreditupplysningsföretag, såsom Syna eller Sergel. Alla långivare måste göra en kreditupplysning för att kontrollera om låntagaren är kreditvänlig. Däremot har olika finansföretag olika syn på vad kreditvänlighet innebär. Några långivare lånar t.ex. inte ut pengar till sökande med betalningsanmärkningar, medan andra inte har några problem med att göra det. 

Frågeställningar inför en låneansökan

För att välja rätt belopp, till de bästa villkoren, bör en låntagare ställa sig några frågor innan hen ansöker om ett privatlån. 

  • Behöver du verkligen ta ett privatlån? – Fundera alltid på om du faktiskt behöver låna pengar och vad de ska användas till. Kanske behöver du bara låna en del och kan finansiera resten på egen hand. 
  • Hur stort belopp behöver du låna? – Räkna ut det exakta lånebeloppet istället för att välja ett uppskattat belopp. Det kommer att ge dig bättre villkor och minska risken att du behöver ta ytterligare ett lån, om det första inte räcker. 
  • Hur mycket kan du betala tillbaka i månaden? – Ta reda på hur stor del av din månadsinkomst du kan lägga på att betala av ett lån. Det är en bra indikation på hur stort belopp du har råd att låna och till vilken ränta.  


(Källa: Unsplash)

Svaren på frågorna kommer att göra det enklare för dig och långivaren du väljer att sätta ihop ett avtal som passar er båda. Därefter är det bara att spendera privatlånet på vad det än är tänkt för.

Låneansökan klick lan
↑ reklam ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Privatlån och dess olika namn: 4.2/5 från 45 röster
Mirsad Hasik Mirsad Hasik
En copywriter som specialiserat sig på finans, särskilt online-lån. Mer information...